main image

Fúziós konyha

„Amikor a Kelet összefog a Nyugattal, az édes hozzásimul a sóshoz, a keserű kollaborál a savanyúval, a tradicionális beszédbe elegyedik a futurisztikussal, a konvencionális érzéki viszonyba bonyolódik az extrémmel. Mi is a fúzió? A konyha, ahol az íz az úr.”


„Egyszerűség! Szerintem ez a jövő. Nem kell kétféle mártás és négyféle köret egy tányérra. Egy domináns fűszer kell és invenció. És kreativitás, hogy a látszólag egymástól távoli ízeket vagy első hallásra össze nem illő hozzávalókat úgy tudd összekombinálni, hogy az végül harmonikus egységet alkosson.”

 

Segál Viktor

 


A fúziós konyha szaktudásról, minőségről, ízlésről, visszafogottságról, kiváló minőségű alapanyagokról szól. A fúziós konyha harmonikus. A fúzió szó jelentése: egyesülés, összeolvadás. A kifejezést az 1970-es évek vége óta használják eltérő tradíciójú konyhaművészetek, elsősorban a keleti és nyugati konyha-kultúrák ötvözésére.

A séfek szívesebben használják a global cuisine, vagy a crossover (keresztezési pont) elnevezést a fusion helyett. A fúziós konyha kifejezés az Egyesült Államokban született, hiszen itt alakultak ki az első óriási, multikulturális metropoliszok, melyekben a különböző nációk együttélése a gasztronómiai gyors fejlődésnek kiindulópontja lett.

A fúziós éttermek különböző konyhák és régiók különféle hozzávalóinak kombinálásával készítenek saját ételeket. Ezekben az éttermekben nincs közös összetartó erő, sokkal inkább innovatív összeállítások a menüsorban. A különböző konyhák kombinálása, új ötletek hozzáadása inspirálja a fúziós konyha kínálatát.

A fúziós konyha sztárszakácsai között szerepel Peter Knipp, a Világ Gourmet Csúcstalálkozó szervezője, Nobu, aki a világ számos városában jelen van, vagy Tetsuya Wakuda Sydney-ben, aki 1982-ben érkezett Ausztráliába, de mára már a világ egyik legjobb séfjeként tartják számon.